Zvířata a ptáci na severu: jak se přizpůsobují chladu? Ptáci na dalekém severu ruska

Aby přežili v podmínkách neustálého chladu, zvířata a ptáci se izolovali, výrazně se zmenšili a také významně změnili svůj životní styl. V tomto článku budeme stručně hovořit o všech těchto zařízeních. Kromě toho zde najdete seznam nejslavnějších ptáků na severu s jejich fotografiemi a jmény.

Co je sever? Geografická interpretace termínu

Sever, jak všichni víme, je jedním ze čtyř světových směrů. Ale v geografickém a klimatickém smyslu je to také Region, část území země, která se nachází severně od polárního kruhu. Podnebí je zde extrémně drsné: léta jsou krátká a zimy jsou dlouhé a mrazivé. V regionu se nacházejí čtyři přírodní oblasti: tajga, lesní tundra, tundra a arktická poušť. Vegetace a Svět zvířat jsou viditelně chudí s pokrokem na sever.

V Rusku se také používá termín "daleký sever". Jeho hranice jsou podmíněné a velmi rozmazané. Na mapě níže jsou území patřící na extrémní sever označena tmavě modrou barvou. Na jeho hranicích jsou velká města jako Severodvinsk, Kostomuksha, Vorkuta, Norilsk, Dudinka.

Daleký sever mapa

Zvířata a ptáci severu: adaptace na chlad

Jak se obyvatelé severu přizpůsobují extrémně nízkým teplotám? Jinak. Existuje několik základních "nástrojů" přizpůsobení zvířat chladu, to je:

  • termoregulace;
  • kožešinová ochrana;
  • tuková vrstva;
  • zimní spánek.

Sezónní pokles teplota vzduchu doprovázeno obyvateli cirkumpolárních oblastí růstem obsahu kyselina askorbová v tkáních a glykogenu v játrech. Savci v zimě aktivně akumulují živiny ve svých tukových tkáních, zejména v blízkosti životně důležitých orgánů. Všimnete si na veverku: v chladné období je znatelně zaoblená a zkouší silnější kožich.

Pokud mluvíme o ptácích na severu, mají také svá tajemství přežití v chladném podnebí. Především mají silnější a hustší peří. Ptáci si pečlivě vyberou místa pro uspořádání domu, zahřívání hnízd chmýří a suchými listy. V zimě se mnoho ptáků často shromažďuje ve skupinách, aby se zahřáli. V zoologii se tomu říká nuda.

ptáci Dálného severu

Havrani, havrani a někteří další ptáci se ve zvláště mrazivých dnech raději pohybují co nejméně, aby neztráceli drahocenné kalorie. Jakmile však nastane období tání, chovají se při hledání jídla co nejaktivněji. Vyhýbání se a minimalizace nepříznivých teplotních vlivů je metoda charakteristická pro téměř všechny živé organismy.

  • Severní ornitofauna: typičtí zástupci

    Severní ornitofauna, navzdory zdánlivě tak nepříznivé klimatické podmínky, poměrně bohaté a rozmanité. Mezi typické ptáky na severu patří:

  • potáplice;
  • chistiki;
  • luriki;
  • slepá ulička;
  • Bahňáci;
  • bílé husy;
  • bouřlivák;
  • starosta;
  • polární rackové;
  • polární sovy;
  • koroptev.
  • Tento seznam může pokračovat po dlouhou dobu, protože se nepočítá do stovky druhů.

    Někteří Severní ptáci jsou stěhovaví, stojí za zmínku. To znamená, že na zimu odlétají na jih a hledají teplejší místa. Mezi ně patří Bahňáci, kachny, gogoli, slaniny, looni, špačci, vyahiri a další.

    ptáci severu stěhovaví

    Když mluvíme o ornithofaunu severních oblastí planety, nemůžeme zmínit takzvané ptačí bazary. Jsou zvláště běžné v Arktidě, v oblastech, které jsou ovlivněny teplými oceánskými proudy z Atlantiku. Mořská voda zde je srážka teplých a studených vodních mas přesycena organickým životem, který přitahuje tisíce ptáků. V Rusku jsou některé ptačí bazary chráněny jako zvláštní ornitologické přírodní památky.

    Ptáci Na Dalekém Severu Ruska

    Všichni opeření zástupci Dálného severu Ruska mohou být podmíněně rozděleni do tří skupin:

    • Sedavý (mezi ně patří vrány, rokle, kavky, vrabci, Straky a další).
    • Stěhovavé (humenníci, husy, gogoli, šedozelené píšťalky a další).
    • Kočovníci( bullfinches, swiristels).

    Jedním z nejčastějších ptáků na severu země jsou kozy a vrabci. V chladném období přecházejí na nízkokalorické jídlo rostlinného původu, takže je často vidět na křovinách viburnum nebo jeřabinových stromech. V zimě se tito malí ptáci zpravidla shromažďují v malých hejnech, protože skupinové hledání potravy výrazně snižuje jejich spotřebu energie.

    ptáci severního Ruska

    Z počtu dravých ptáků na severu Ruska stojí za to zdůraznit zlaté Orly a sovy. První se vyznačuje působivým rozpětím křídel (až dva metry), druhý s nádherným sluchem a silnými nohami. Zlatý orel preferuje lov během dne, zatímco orel preferuje lov v noci.

    Články na téma